Mladý ječmen GW

Unikátní látky

Mladý ječmen obsahuje ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5x více železa, ale o polovinu méně fosforu - prvku, který přebývá ve většině poživatin. 

Obsahuje také významné množství manganu a zinku. Mladý ječmen obnovuje acido-alkalickou rovnováhu. Je 2x účinnější než špenát, nejucelenější zásadotvorná strava. Mladý ječmen obsahuje vitamíny, které aktivují enzymy pomáhající při prevenci nemocí a patologických stavů. Mladý ječmen má vysoký obsah betakarotenu, vitamínu C, E a vitamínů řady B: B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu, příbuzného vitamínu B.

Nedostatkem vitamínů trpíme z důvodu převahy zpracovaných potravin a skutečnosti, že některé naše potraviny ztratí živiny dříve, než se dostanou na stůl. Obsah vitamínu C v čerstvě nastrouhané ředkvičce klesne na vzduchu o polovinu již za pět minut. Množství vitamínů B1 a B2 v potravinách dramaticky klesne při vaření. Avšak vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené.

Bez enzymů dojde k narušení všech životních funkcí - trávení, dýchání, pohybu atd. Vědci identifikovali v lidském těle přes 3 000 enzymů. V roce 1979 zaznělo na Generálním zasedání japonských farmaceutických společností, že extrakt zeleného ječmene obsahuje více než 20 enzymů a studie odhalují další. 45 % hmotnosti Mladého ječmene tvoří bílkoviny (u bílé mouky je to pouze 10 %). Ty mají nízkou molekulovou hmotnost a lidské tělo je snadno využívá. Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Rostlinná míza je bohatá na přírodní zázrak - chlorofyl. Ten se v léčitelství používá na „osvěžení krve" a v lékařství je kromě protizánětlivých a desinfekčních účinků ceněn pro deodorační vlastnosti. Používá se k osvěžení dechu a ke kloktání.

V zeleném extraktu jsou i superoxid dismutáza (SOD), likvidátor volných radikálů; cytochrom oxidáza, enzym urychlující oxidaci a redukci, peroxidáza rozkládající peroxid vodíku na kyslík a vodu pro snadné vyloučení z těla, oxidáza nutná ke zpracování mastných kyselin, transhydrogenáza důležitá pro srdeční tkáň atd. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou. Většina komerčně dostupných enzymatických přípravků (i těch na systémovou enzymoterapii) se získává z krve, orgánů a tkání živočichů. Mnozí odborníci tyto zdroje zpochybňují a doporučují ryze „rostlinnou enzymoterapii".

V Mladém ječmeni byl objeven účinný antioxidant 2"-O-glykosylisovitexin (GIV). Jeho antioxidační aktivita proti oxidačnímu poškození lipidů pokožky způsobenému UV zářením je přibližně pět setkrát vyšší než aktivita vitamínu E. GIV také podpořil vysokou tlumící aktivitu aterosklerózy naměřenou v krevní plasmě. Jeho aktivita několikanásobně převýšila vitamín C.

Pěstování Mladého ječmene 

Náročné standardy výroby Mladého ječmene prodražují náklady, přesto ale trváme na pěstování přirozenou cestou, tj. zásadně bez použití pesticidů a herbicidů. Sklízíme mladé listy ječmene v době, kdy dosahují 20 až 25 centimetrů, neboť v této prvotní fázi růstu vykazují nejvyšší obsah aktivních složek. Při délce 40 cm již výtěžnost látek výrazně klesá. Ječmen je pěstován společně s vojtěškou na více než 1100 hektarech panenské půdy, na ploše bývalého sladkovodního jezera v Utahu. Tisíce let docházelo ke splachování minerálních látek z okolních hor do jezera. Zároveň se usazovaly organické zbytky. Po vyschnutí jezera ležela půda ladem stovky let v polopouštní krajině. Dnes je obdělávána šetrným rotačním způsobem. Vojtěška se pěstuje s ječmenem střídavě, v souběžných pruzích proto, aby v krajině nevznikla jednotvárná a nepřirozená monokultura prostá života. Vojtěška dodává půdě dusík, který přirozeně zvýší obsah chlorofylu v listech ječmene.Vyšší nadmořská výška přispívá k vysokému obsahu bílkovin. Každoroční střídání plodin a pěstování v půdě bohaté na minerály zajišťuje výživnou hodnotu sklizně. 

Výrobní proces Mladého ječmene a testy kvality 

Listy jsou sklizeny, opláchnuty, vylisovány a získaný extrakt se necelé 2 minuty suší pouze při teplotě 31 °C. Tím vznikne 100% čistý a nepasterizovaný prášek pro přípravu živé šťávy jemné chuti. Zpracovatelský proces tak umožňuje získat „živou" zelenou šťávu. Skutečnou rostlinnou mízu. Účinné složky nejsou poškozeny a je to dosud nejšetrnější způsob zpracování. Od okamžiku sklizně přes vylisování, vysušení do vakuového zabalení suroviny neuplynou víc jak dvě hodiny! Prášek je sám o sobě světle zelený, ale po rozpuštění ve vodě získá sytě zelenou barvu. Světlá zeleň prášku je dána lomem světelných paprsků dopadajících na jemné částečky prášku. Prášek udržujte v naprostém suchu, při pokojové teplotě a v temnu. Jeho záruční doba je dva roky.

Je velmi vhodný i pro sportovce:

  • je komplexním zdrojem vitamínů, minerálů, stopových prvků ve vyváženém poměru a v dokonale a v lehce vstřebatelné formě
  • podporuje pitný režim
  • velmi účinné antioxydanty (především pak superoxydismutasa aglykosylisovitexin), chrání svalové a vazivové buňky před poškozováním volnými kyslíkovými radikály, které vznikají při každé sportovní zátěži
    obsah aminokyselin je zárukou podpory tvorby svalové tkáně
  • obsažené enzymy příznivě ovlivňují metabolické pochody, působí proti zánětům, otokům, podporují a až o polovinu zkracují rekonvalescenci po úrazech (nejen pohybového systému) a po operacích
    zásadité pH odstraňuje překyselení organismu a podporuje odbourávání kyseliny mléčné, prodlužuje aerobní svalovou činnost
  • chlorofyl působí deodoračně a detoxikačně, potlačuje tedy zápachy potu, odstraňuje z organismu jedovaté látky
  • molekula chlorofylu, až na centrální atom (hořčík), je totožná s molekulou hemoglobinu (železo) a pouhou záměnou těchto prvků se rychle obnovuje červená krevní řada
  • je zdrojem bohaté a čisté energie jak pro vytrvalostní, tak i nevytrvalostní a silové sporty
    vysoký obsah betakarotenu chrání před negativním účinkem nadměrného působení slunečního UV záření, včetně potlačení kožní alergie na slunce
  • podporuje střevní peristaltiku, působí proti zácpě
    výrazně zvyšuje vlastní obranyschopnost, brání vzniku infekčních onemocnění
  • působí adaptogenně, upravuje a harmonizuje činnost organismu a jeho jednotlivých systémů a orgánů
    výrazně zkracuje rekonvalescenci a regeneraci sil po náročných zátěžích a výkonech
  • neobsahuje žádné konzervační látky, pojidla, či jiné sloučeniny
  • neobsahuje žádné zakázané či sledované látky z hlediska případné antidopingové kontroly
  • je zdrojem vitality, síly, vytrvalosti, dobré nálady a pevného zdraví
    Zdroj: GREEN WAYS